On your bike! Oftewel: beweeg meer (als je kunt)


Steeds vaker zie ik mensen in scootmobiels als ik met mijn boodschappentassen onder de arm naar het winkelcentrum wandel.


Fantastisch natuurlijk dat als je kennelijk niet meer zo mobiel bent, je mag rekenen op een scootmobiel van de ziektezorg van de gemeente.

Je rijdt door de frisse lucht, wat de nummer één is voor het aanmaken van ATP door je energiefabriekjes in je cellen, de mitochondriën.

Je kunt de hond uitlaten zonder moeite en een praatje maken met andere hondeneigenaren. En je kunt je boodschappen zelf doen. Vergezeld door alle attributen om je te ondersteunen. Zuurstofflessen. Infuus. Katheter. Noem het maar op.


Met al die mogelijkheden worden al een aantal aspecten voor een betere gezondheid geraakt.

Toch is het niet de eerste keer dat ik naar de mens in kwestie kijk in zo'n scootmobiel en verwonderd ben. Toegegeven, zelfs ik kan niet ruiken wat er aan de hand is met de mens in kwestie. Hoewel ik dat overigens in mijn praktijk wel ruik. Vaak vermoed ik dat meer beweging juist de angel uit de verminderde gezondheid zou kunnen halen, ook al doet het in het begin zeer.

We zijn pijnvermijdende wezens, weet ik. Maar te vroeg in een scootmobiel is een zachte heelmeester, waar je je niet persé beter van gaat voelen. If you don't use it, you lose it. Oftewel: als je je spieren niet gebruikt, verlies je je kracht, weerstand en uithoudingsvermogen. En dat geeft nog meer pijn.

Tijdens mijn kPNI-opleiding hoorde ik @leopruimboom ooit daar een leuke anekdote over vertellen. Over een overzeese genezeres. Geroemd werd ze door de meest ingewikkelde blessures te helen. Ze was al haar tanden al kwijt, zo oud was ze. Ze woonde in een eenvoudig hutje. Bekende geblesseerden uit de sportwereld bezochten haar.

Dit is hoe ze het deed. Ze nam eerst het geld in ontvangst voor de behandeling. Daarna nam ze het geblesseerde lichaamsdeel in handen en begon dit te bewegen. Mensen verrekten van de pijn! Tot ze uitbewogen was. En de blessure was verdwenen. Wat ze deed was heel simpel. Ze bood 'de normaal' aan.


Je lichaam is gewend te bewegen. Beweging heelt bewegende delen van je lijf. Vraag degene die je begeleidt om een aantal lichte oefeningen. Voor de heren voor de grote beenspieren. En de dames de armspieren. Hou je in beweging. Ga eens kijken wat je allemaal nog wel kunt. En verras je zelf met mogelijk minder pijn en een betere stemming.

[Afbeelding van TheOtherKev via Pixabay]

#kPNI #VoedingalsPreventieenMedicijn #Prosit #OpjeGezondheid #Zwolle #Zweden #vgr #lichaamsbeweging #scootmobiel

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven